Beelden die het hoofd van de kunstenaar bevolken




I quit’ als titel van een tentoonstelling en het werk dat als beeld voor de tentoonstelling gebruikt wordt, kunnen tellen als suggestieve elementen. Toch zet de kunstenaar Ron Chiers zijn bezoekers daarmee op een verkeerd spoor. Chiers is niet gestopt met roken.

Met de titel van de tentoonstelling wil Chiers echter aanduiden dat de veelheid aan beelden, de drukte van de maatschappij, de stress, de oppervlakkigheid, het geweld , … in onze huidige samenleving hem af en toe te veel worden. Dan vlucht hij in zijn eigen wereld, dan stopt hij er mee met het meedraaien in de zo goed geroteerde machine van consumptie. Maar tegelijkertijd neemt hij alle indrukken mee en gaat hij aan de slag met de beelden die hem blijven achtervolgen. Hij ontdoet die beelden van hun beladenheid of maakt hen net heel betekenend.

Ron Chiers heeft een verleden in de reclamewereld. En verwijzingen naar stereotype beelden uit die wereld en uit de media komen meer dan eens voor in zijn werk. Streepjescodes zijn al een hele tijd een terugkerend element in zijn werk. De regelmaat, het lijnenpatroon, de cijfers, het universele en tegelijkertijd het individuele karakter van die streepjescodes inspireren hem om nieuw werk te maken.

‘I quit’ is moeilijk te benoemen als eenmanstentoonstelling. Het is echter één grote installatie of zoals Ron Chiers het zelf noemt: “een multimedia-installatie”. Het Koetshuis, de tentoonstellingsruimte die ook echt bewoond wordt, past mee in het concept. Het huis wordt aangekleed en totaal ingenomen door Chiers. Het lijkt wel of het zijn huis is, het huis van de kunstenaar, het huis waar hij net vertrokken is. De filmscènes achterna, heeft Chiers het bed en verschillende meubels ingepakt. In de keuken staan nog de laatste restanten van zijn aanwezigheid. Maar het zijn vooral de tentoongestelde werken die het verhaal van de kunstenaar vertellen. Beelden uit de reclamewereld, heel herkenbare koppen worden opgenomen in zijn schilderijen, zeefdrukken en digitale collages, en krijgen een nieuwe betekenis. ‘Superstar’ is een digitale collage met het bekende gezicht van Bin Laden, geplaatst in de geladen context van een icoon. Ron Chiers wil met de geladen titel, de dubbele bodem van het beeld ons ook wijzen op de dubbelzinnigheid van dergelijke personages in onze maatschappij, op het feit dat anti-helden door hun veelvuldige aanwezigheid in de media supersterren worden.

Een aantal video-installaties en geluidsfragmenten maken de ervaring compleet. De bezoeker wordt meegenomen in het hoofd van de kunstenaar.

Saskia Benoit



I quit (Inside an Artist Head) loopt vanaf 23/05 tot en met 25/05/2008 in Het Koetshuis, Ossenstraat 96a in Gent, open op 23 mei van 20.30 tot 00.00 uur en op 24 en 25 mei, telkens van 12 tot 18 uur, voor info: 0472 429 307